Home Rasinformatie
Rasinformatie
There are no translations available.

Shows en Titels.

Regelmatig worden en in binnen en buitenland hondenshow georganiseerd. Op deze shows worden de verschillende rassen door een keurmeester gekeurd. Afhankelijk van de behaalde resultaten kun je met deze shows titels behalen als Nederlands, Duits, Frans, Belgisch Kampioen, Internationaal Kampioen enz. Daarnaast is er jaarlijks een Europees en Wereldkampioenschap. Nu zijn er fokker die nogal wat waarde hechten aan resultaten behaald op shows. Mensen die dit wereldje niet kennen zullen snel onder de indruk zijn van bepaalde titels. De waarheid ligt vaak anders. Shows zijn om te beginnen commercieel en men is voor de inkomsten afhankelijk van de inschrijvingen van fokkers en andere bezitters die hun hond willen shows / laten keuren. Bij weinig deelnemers zal de opbrengst vaak lager zijn. De opbrengst van een show wordt door het grootste gedeelte betaald door de bezitters die hun hond(en) á 40 tot 50 euro per hond inschrijven. Bezoekers genereren slecht een klein gedeelte van de opbrengst.

Veel bezitter willen ook graag zien dat hun hond met uitmuntend beloond wordt door een keurmeester. Een zeer goed of goed ervaart men tegenwoordig dan ook als slecht. Als bekend is dat een keurmeester vaak goed en zeer goed geeft naast uitmuntend zullen veel bezitter hun hond dan ook niet inschrijven bij deze keurmeester aangezien men uitsluitend een uitmuntend als resultaat wil zien. Dit type keurmeester maakt zich niet populair. Het gedoe begint dus al hier. Organisatoren van shows zullen er dus met het selecteren van keurmeesters al rekening mee houden dan men keurmeesters neemt die goed in de markt liggen, d.w.z. keurmeesters die eigenaren tevreden houden. Zou men dit niet doen dan kan men weinig inschrijvingen verwachten en dus minder inkomsten.

Veel rassen zijn de laatste jaren door keurmeesters al naar de verdommenis geholpen omdat deze keurmeesters honden een uitmuntend geven die het niet eens waard zijn. Wie eens een kijkje neemt bij bijvoorbeeld de Duitse Herder zal zich rot schrikken. Bolle rug, slecht gangwerk en niets in vergelijking tot de ooit wereldwijd bekende Duitse Herder van 40 jaar geleden. Dit is ook van toepassing op vele andere rassen waar steeds zwaarder en zwaarder of groter en groter gefokt worden. Gezondheidsproblemen, korte levensduur neemt men op de koop toe en dit alles krijgt een uitmuntend op shows.

De Fila is op shows een niet vaak gezien ras. Het is vrij normaal als men zich met een Fila inschrijft op één van de kleinere shows men de enige is. Heeft men geluk dan zijn er misschien nog 2 of 3 andere Fila’s. De fila is daarnaast een ras waarvan maar weinig keurmeester kaas gegeten hebben. De telgang een absoluut vereiste om te laten zien wordt door vele keurmeester niet eens naar gevraagd. Te groot volgens de rasstandaard uh welke rasstandaard

Wetende dat keurmeester bijna standaard een uitmuntend geven is het heel éénvoudig om met een Fila een Nederlandse kampioenstitel in de wacht te slepen. De titel zegt dat de hond goede resultaten behaald heeft maar het zegt in de praktijk niets over de echte kwaliteit van de hond. Veel, heel veel slechte fila’s kunnen zo een titel krijgen en hebben deze gekregen !!!

Maar het wordt nog erger. Heb je éénmaal een titel dan kom je op show uit in de kampioensklasse. Zit je daar dan zit je gebakken. Dit wil namelijk zeggen dat minimaal 3 keurmeesters jou hond met uitmuntend beloond hebben. Menig keurmeester zal dan automatisch jou hond weer een uitmuntend geven, immers waarom zou hij jou hond een goed of zeer goed geven als enkele collega’s de hond al met uitmuntend beloond hebben. Op deze manier kun je éénvoudig doorgaan voor de internationale titel en pronken met nog meer nietszeggende titels.

Hebben de resultaten op shows dan totaal geen waarde ?

  • Meestal hebben ze idd geen waarde en potentiële kopers van een pups moeten opletten zich te laten imponeren door nietszeggende titels.
  • Het kennen van een keurmeester is ook handig en vriendjespolitiek daar zijn sommige keurmeesters ook niet vies van, it is overigens een bekend verschijnsel op alle type shows, honden, paarden, katten enz. Let op op bij de Cafib keuringen waar specialistische keurmeesters zitten is er sprake van vriendjespolitiek.
  • Aangezien er weinig echte goede fila keurmeesters zijn is de waarde die een algemene keurmeester geeft beperkt. Er lopen heel veel algemene keurmeester rond.
    Soms kunnen ze echter wel wat meer waarde hebben zoals op grotere shows, waar af en toe meer fila’s zijn is de concurrentie groter. Een overwinning van een reu op 4 andere reuen is van grotere waarde dan een winst zonder concurrentie of slechts 1 concurrent. Een 2de plaats op een WK waar misschien 12 concurrenten zijn heeft dan ook meer waarde.
  • In landen als Spanje en Tsjechië zijn er nog shows met een tiental fila’s en soms ook betere keurmeesters. Resultaten daar hebben dan iets meer waarde.
  • Als u al interesse heeft in behaalde resultaten vraag dan vooral naar de hoeveelheid concurrenten waarvan men gewonnen heeft en kijk waar men overal geweest is. Kijk vooral ook naar de shows die men gedaan heeft en waar men slecht gescoord heeft.

Het allerbelangrijkste is echter dan een titel niets maar dan ook niets zegt over hoe nakomelingen van een reu of teef er uit zullen zien. Mening kampioen en zelfs wereldkampioen kan slecht vererven. Helaas hechten te veel mensen waarde aan titels en denken: ik heb een hond uit het kampioen dan zal het wel goed zijn.

Een goede fokker is actief bezig met bloedlijnen voor het zoeken naar goede combinaties, heeft aantoonbaar meerdere goede generaties voortgebracht en hecht daar meer waarde aan dan aan titels die hij misschien ook heeft.

 
There are no translations available.

De fila is één van de weinige rassen die verplicht is de kamelengang te laten zien. Het niet laten zien van de kamelengang is een grove fout. De onderstaande video laat een correcte langzame kamelengang, een snelle kamelengang en de draf zien, alle 3 ook in slow montion.

 

Onderstaande foto's laten de langzame kamelengang zien.

Camelslow0 Camelslow1

 Camelslow2 Camelslow3

 Camelslow4

Onderstaande foto's laten de snelle kamelengang zien.

Camelfast0 Camelfast1

 Camelfast2 Camelfast3

 Camelfast4 Camelfast5

Onderstaande foto's laten de draf zien.

Trot0 Trot1

 Trot2 Trot3

 Trot4 Trot5

 

 

 

 
There are no translations available.

Toekomst van het ras.

De geschiedenis van het ras heb u hier al kunnen lezen.Ondanks dat de Fila Brasileiro een ras is dat vrij oud is, is de erkenning van het ras nog vrij jong. Net als vele andere rassen is het ras ook in beweging. Één van die verschillen nu al in het ras is de cbkc en de cafib lijn, zie hier voor meer informatie.

In Nederland staat de Fila nog steeds op een lijst van gevaarlijke honden en om met papieren te kunnen fokken moet de Fila een gedragstest  MAG / Top test succesvol doorstaan. Liefhebbers van het ras zullen weten dat een Fila's met een beetje karakter moeilijk en eigenlijk helemaal niet door deze test zullen komen. Het dilema is dan ook om Fila's te fokken die wel door de test komen maar geen uitgesproken Fila karakter meer hebben of om zonder papieren te fokken zonder controle op de achtergrond van de hond. Het alternatief zijn Fila's uit het buitenland waar er geen sprake is van dit soort testen. Gelukkig zijn er buiten Nederland nog goede fokkers waar u een echte Fila kan kopen met officiele FCI erkende stamboom.

Helaas zien we in de Fila wereld ook steeds meer de tendens naar groter en zwaarder ook bij in Nederland gefokte nesten. Schijnbaar is voor sommigen groter en zwaarder beter. De praktijk met andere rassen laat helaas een ander beeld zien. Helaas zien je op hondenshows bij de Fila en veel andere molosser honden, vetgevoerde honden zonder bespiering die dan ook nog winnen. De fokker kan dan met titels pronken en goedgelovige kopers hebben dan vertrouwen in titels. Om ook titels te krijgen gaan andere fokkers hun honden ook overvoeden want schijnbaar levert dat titels op. Op die manier komt een ras dan in een negatieve spiraal. Bij de Fila's is het op show meestal bedroevend slecht gestelt met de beoordeling. De Fila is al bijna nooit op show te zien en keurmeesters hebben op een paar uitzonderingen weinig tot geen kennis van de Fila. Honden die volgens de rasstandaard te groot zijn, behalen vaak prijzen omdat de keurmeester denkt dat groter schijnbaar moet. Fila's die perfect binnen de rasstandaar horen krijgen dan als opmerking dat ze te klein zijn. U kunt er dan ook vanuit gaan dat de waarde van een kampioenstitel weinig waarde heeft. Daarnaast missen helaas veel Fila's die in Nederland op shows uitgebracht worden het typische Fila temperament.

Zoals gezegd zien we deze tendens van groter en zwaarder bij steeds meer Fila fokkers en noaar onze mening komt deze tendens het ras op lange termijn niet ten goede. Daarnaast in Nederland het feit dat met papieren fokken alleen mogelijk is d..m.v een gedragstest waarbij het fila karakter toch anders moet zijn maakt de toekomst voor in Nederland met papieren gefokte Fila's niet erg rooskleurig. Internationaal zijn er gelukkig nog een paar goede fokkers die bezig zijn met zowel het karakters alook de athlethische bouw van een fila. Het lijk er doorom ook op dat de tweedeling tussen cbkc types en authentieke types zoals de cafib steeds groter gaat worden. Het steeds groter en zwaarder zal op den duur voor hd en ed problemen gaan zorgen en het gebrek aan temperament maakt het dat een fila geen fila meer is. Gelukkig zijn er nog een paar fokkers die zich blijven houden aan de rasstandaard en deze zorgen er voor dat de echte Fila er ook in de toekomst nog is.

 

 
There are no translations available.

Historie van de Fila Brasileiro

De geschiedenis van de Fila Brasileiro gaat enkele eeuwen terug. Er zijn verschillende versies hoe dit exotische ras is ontstaan. Alle versies zijn echter nauw verbonden met de geschiedenis, kolonialisatie en ontwikkeling van Brazilië.
Lees meer...
 
There are no translations available.

CAFIB en CBKC de verschillen en overeenkomsten tussen beide standaards.

Lees meer...
 
There are no translations available.

Rasbeschrijving Fila Brasileiro

Lees meer...
 
There are no translations available.

Het Karakter van de Fila is niet éénvoudig maar eens je weet hoe een Fila in elkaar zit, wil je niets anders meer.

Lees meer...
 
There are no translations available.

Fila Brasileiro en de Nederlandse wetgeving, wat mag en kan wel en wat niet.

Lees meer...
 
There are no translations available.

HD - ED erfelijk bepaald of toch niet helemaal ?

Lees meer...
 
There are no translations available.

Maagkanteling, hoe waarom en is het te voorkomen.
Lees meer...
 
There are no translations available.

Hoe voeden we onze hond ?

Droogvoer, Blik of Vers?

Lees meer...
 


Copyright © 2014 www.filabrsileiro.info Alle rechten voorbehouden