Home Rasinformatie Karakter
There are no translations available.

Het Karakter van de Fila is niet éénvoudig maar eens je weet hoe een Fila in elkaar zit, wil je niets anders meer.

KARAKTER EN TEMPERAMENT :

Voor zijn eigen mensen is de Fila Brasileiro een zeer aanhankelijke, zachtaardige en gehoorzame hond. Een van de kenmerken van de fila is de "ojeriza" grote wantrouwen tegenover vreemden. Hij geeft een rustige gedrag weer, vertrouwen en zekerheid worden niet verstoord door vreemde geluiden of door een nieuwe omgeving. Hij hecht zich erg sterk aan zijn eigenaar en het gezin en heeft er veel moeite mee als hij op latere leeftijd herplaatst wordt. Hij is zelfverzekerd, moedig en behoorlijk hard voor zichzelf. De Fila is zeer waaks en heeft een aangeboren verdedigingsdrang. Hij heeft een goed territoriumgevoel en bewaakt en verdedigt het huis en de tuin, inclusief allen die hem lief zijn zeer overtuigend. Dienen er zich ongenode gasten aan of heeft de hond, waar dan ook, de indruk dat zijn baas wordt bedreigd dan bedenkt hij zich geen minuut. In huis zijn ze doorgaans heel rustig. Deze honden hebben een uitzonderlijk goede neus en enig jachtinstinct mag hun ook niet ontzegd worden.

mini-dunaangelo2Voor eigen kinderen zal de Fila geen probleem vormen, voor speelkameraadjes van uw kinderen echter wel.

De omgang met huisdieren zal weinig problemen opleveren, mits de hond hier al jong mee vertrouwd raakt, maar nieuwe huisdieren worden over het algemeen niet gemakkelijk geaccepteerd. Fila Brasileiro's staan bekend om hun wantrouwen ten opzichte van vreemden. Ze kunnen dit, afhankelijk van hun individuele karakter en mate van socialisatie, uiten door zichzelf ofwel agressief ofwel ontwijkend ten opzichte van onbekenden op te stellen.

Het spreekt voor zich dat een drukke woonwijk dan ook geen ideale leefomgeving is voor een hond van dit ras.

Regelmatige bezoekers worden, zolang de eigenaar thuis is en aangeeft dat het in orde is, over het algemeen wel geaccepteerd. Ten opzichte van andere honden, maar vooral die van hetzelfde geslacht en die niet tot de eigen roedel behoren, is een Fila vaak behoorlijk dominant.

Omgang met de Fila Brasileiro :

Verzorging:

De Fila heeft relatief weinig vachtverzorging nodig. Het is voldoende om de vacht eens per week met een harenborstel te borstelen en tijdens de verharingsperiode kan een rubberen massagehandschoen handig blijken om de dode en losgekomen haren effectief te verwijderen.

Fila's hebben een zachte ligplaats nodig om te voorkomen dat ze lelijke eeltplekken op de drukplaatsen ontwikkelen. Eeltplekken komen met name op de ellebogen voor.

Opvoeding:

Fila Brasileiro's zijn geen geschikte honden voor wispelturige mensen of mensen die weinig of geen ervaring hebben met honden. Ze hebben een karakter dat voor velen moeilijk te doorgronden is. Een toekomstige Fila-eigenaar moet zowel geestelijk als lichamelijk zeer stevig in zijn of haar schoenen staan, een natuurlijk overwicht hebben en ruim voldoende inzicht hebben in het karakter van de hond en hondengedrag in het algemeen om de opvoeding positief te kunnen volbrengen. De opvoeding dient in alle rust, in volle harmonie en met veel begrip te geschieden.
De toekomstige Fila-eigenaar hoort te weten dat deze honden razendsnel kunnen reageren. Trek veel tijd uit voor een goede socialisatie.


Beweging:

In het beste geval heeft een hond van dit ras de beschikking over een heel goed omheind terrein of tuin, waar hij zijn eigen lichaamsbeweging kan bepalen. Zo nu en dan kunt u de hond aangelijnd meenemen naar onbekend terrein om hem wat nieuwe en andere indrukken op te laten doen.


TEMPERAMENTSTEST :


Verplicht in Brazilië, voor alle exemplaren (ouder dan 12 maanden). Voor het behalen van de Kampioenstitel, moeten alle kampioenen een certificaat hebben van het met goed gevolg afgelegde temperamentstest en deze ook behaald hebben. Deze test vinden plaatst op speciale (CAFIB) shows.


De test bestaat uit: 

1) Aanval met een stok.
De hond moet de figurant van voren aanvallen, onafhankelijk van de voorbrenger die onbeweeglijk blijft staan. Het is absoluut verboden de hond aan te raken of te slaan.

 ataque baha 10 copialinda del siledn

2) Schiettest.
Op een afstand van 5 meter van de hond worden losse flodders afgeschoten, hij blijft staan, is alert, straat zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid uit.

3) Gedurende het gehele verloop van de tentoonstelling moet de keurmeester het gedrag van het dier beoordelen, in het bijzonder zijn uitdrukking, en gedurende de temperamentstest
a) Zijn wantrouwen ten aanzien van vreemden
b) De zekerheid, moed, vastbeslotenheid en dapperheid van het exemplaar.

 

 
Copyright © 2014 www.filabrsileiro.info Alle rechten voorbehouden