There are no translations available.

Shows en Titels.

Regelmatig worden en in binnen en buitenland hondenshow georganiseerd. Op deze shows worden de verschillende rassen door een keurmeester gekeurd. Afhankelijk van de behaalde resultaten kun je met deze shows titels behalen als Nederlands, Duits, Frans, Belgisch Kampioen, Internationaal Kampioen enz. Daarnaast is er jaarlijks een Europees en Wereldkampioenschap. Nu zijn er fokker die nogal wat waarde hechten aan resultaten behaald op shows. Mensen die dit wereldje niet kennen zullen snel onder de indruk zijn van bepaalde titels. De waarheid ligt vaak anders. Shows zijn om te beginnen commercieel en men is voor de inkomsten afhankelijk van de inschrijvingen van fokkers en andere bezitters die hun hond willen shows / laten keuren. Bij weinig deelnemers zal de opbrengst vaak lager zijn. De opbrengst van een show wordt door het grootste gedeelte betaald door de bezitters die hun hond(en) á 40 tot 50 euro per hond inschrijven. Bezoekers genereren slecht een klein gedeelte van de opbrengst.

Veel bezitter willen ook graag zien dat hun hond met uitmuntend beloond wordt door een keurmeester. Een zeer goed of goed ervaart men tegenwoordig dan ook als slecht. Als bekend is dat een keurmeester vaak goed en zeer goed geeft naast uitmuntend zullen veel bezitter hun hond dan ook niet inschrijven bij deze keurmeester aangezien men uitsluitend een uitmuntend als resultaat wil zien. Dit type keurmeester maakt zich niet populair. Het gedoe begint dus al hier. Organisatoren van shows zullen er dus met het selecteren van keurmeesters al rekening mee houden dan men keurmeesters neemt die goed in de markt liggen, d.w.z. keurmeesters die eigenaren tevreden houden. Zou men dit niet doen dan kan men weinig inschrijvingen verwachten en dus minder inkomsten.

Veel rassen zijn de laatste jaren door keurmeesters al naar de verdommenis geholpen omdat deze keurmeesters honden een uitmuntend geven die het niet eens waard zijn. Wie eens een kijkje neemt bij bijvoorbeeld de Duitse Herder zal zich rot schrikken. Bolle rug, slecht gangwerk en niets in vergelijking tot de ooit wereldwijd bekende Duitse Herder van 40 jaar geleden. Dit is ook van toepassing op vele andere rassen waar steeds zwaarder en zwaarder of groter en groter gefokt worden. Gezondheidsproblemen, korte levensduur neemt men op de koop toe en dit alles krijgt een uitmuntend op shows.

De Fila is op shows een niet vaak gezien ras. Het is vrij normaal als men zich met een Fila inschrijft op één van de kleinere shows men de enige is. Heeft men geluk dan zijn er misschien nog 2 of 3 andere Fila’s. De fila is daarnaast een ras waarvan maar weinig keurmeester kaas gegeten hebben. De telgang een absoluut vereiste om te laten zien wordt door vele keurmeester niet eens naar gevraagd. Te groot volgens de rasstandaard uh welke rasstandaard

Wetende dat keurmeester bijna standaard een uitmuntend geven is het heel éénvoudig om met een Fila een Nederlandse kampioenstitel in de wacht te slepen. De titel zegt dat de hond goede resultaten behaald heeft maar het zegt in de praktijk niets over de echte kwaliteit van de hond. Veel, heel veel slechte fila’s kunnen zo een titel krijgen en hebben deze gekregen !!!

Maar het wordt nog erger. Heb je éénmaal een titel dan kom je op show uit in de kampioensklasse. Zit je daar dan zit je gebakken. Dit wil namelijk zeggen dat minimaal 3 keurmeesters jou hond met uitmuntend beloond hebben. Menig keurmeester zal dan automatisch jou hond weer een uitmuntend geven, immers waarom zou hij jou hond een goed of zeer goed geven als enkele collega’s de hond al met uitmuntend beloond hebben. Op deze manier kun je éénvoudig doorgaan voor de internationale titel en pronken met nog meer nietszeggende titels.

Hebben de resultaten op shows dan totaal geen waarde ?

  • Meestal hebben ze idd geen waarde en potentiële kopers van een pups moeten opletten zich te laten imponeren door nietszeggende titels.
  • Het kennen van een keurmeester is ook handig en vriendjespolitiek daar zijn sommige keurmeesters ook niet vies van, it is overigens een bekend verschijnsel op alle type shows, honden, paarden, katten enz. Let op op bij de Cafib keuringen waar specialistische keurmeesters zitten is er sprake van vriendjespolitiek.
  • Aangezien er weinig echte goede fila keurmeesters zijn is de waarde die een algemene keurmeester geeft beperkt. Er lopen heel veel algemene keurmeester rond.
    Soms kunnen ze echter wel wat meer waarde hebben zoals op grotere shows, waar af en toe meer fila’s zijn is de concurrentie groter. Een overwinning van een reu op 4 andere reuen is van grotere waarde dan een winst zonder concurrentie of slechts 1 concurrent. Een 2de plaats op een WK waar misschien 12 concurrenten zijn heeft dan ook meer waarde.
  • In landen als Spanje en Tsjechië zijn er nog shows met een tiental fila’s en soms ook betere keurmeesters. Resultaten daar hebben dan iets meer waarde.
  • Als u al interesse heeft in behaalde resultaten vraag dan vooral naar de hoeveelheid concurrenten waarvan men gewonnen heeft en kijk waar men overal geweest is. Kijk vooral ook naar de shows die men gedaan heeft en waar men slecht gescoord heeft.

Het allerbelangrijkste is echter dan een titel niets maar dan ook niets zegt over hoe nakomelingen van een reu of teef er uit zullen zien. Mening kampioen en zelfs wereldkampioen kan slecht vererven. Helaas hechten te veel mensen waarde aan titels en denken: ik heb een hond uit het kampioen dan zal het wel goed zijn.

Een goede fokker is actief bezig met bloedlijnen voor het zoeken naar goede combinaties, heeft aantoonbaar meerdere goede generaties voortgebracht en hecht daar meer waarde aan dan aan titels die hij misschien ook heeft.

 
Copyright © 2014 www.filabrsileiro.info Alle rechten voorbehouden